Spørsmål og svar

Kontaktskjemaet er for alle, ikke bare for formelle henvendelser fra journalister og organsisasjoner.

På denne siden lister vi (anonymt) opp spørsmål fra innbyggere i Ås (med svar selvfølgelig).

Programmet skal gi en enkel oversikt og beskrivelse av vår politikk, våre mål og ikke minst våre kjerneverdier. For mange kan dette være nok til å føle seg nærmere eller mer distansert til oss som parti, men for noen ligger djevelen i detaljene.

Heldigvis er Ås MDG et bredt parti med tillitsvalgte og ressurspersoner som er opptatt av både detaljer og det helhetlige. Ikke minst, vi er mer enn villig til å svare på konkrete henvendelser rundt våre politiske mål, seiere, tap og feiltråkk.

 

Naturvern

Hei!
Jeg lurte på et par ting:
– hvilke saker innen klassisk naturvern, som f.eks. vern av skog eller vern av strandsone/kyst (altså ikke tiltak rettet mot å kutte CO2), har dere har jobbet for i inneværende periode i Ås kommune?
– hvilke av disse sakene er fremmet av MDG?
– i hvilke av disse sakene har dere fått gjennomslag, helt eller delvis?

Hei!

Tillater meg å utbrodere litt, siden du spør om et så viktig tema som naturvern, som vi også er såpass opptatt av!

Saker innen klassisk naturvern ligger stort sett innenfor vernekategoriene i naturmangfoldsloven og driftskravene etter skogbruksloven, og begge disse forvaltes av nasjonale myndigheter.
Vi har derfor begrenset mulighet lokalt til å verne om natur som ikke kommunen selv eier. Naturvernforbundet er de som normalt påvirker grunneiere til å verne skog gjennom ordningen med frivillig vern.

Kommunen har likevel mye å si. Vi er den primære arealmyndighet, og bestemmer således hva arealene skal brukes til i kommunen. Her har vi vært på for å stanse nedbygging av natur og matjord. Vi tenker vi kan løse våre boligbehov ved bedre utnyttelse av dagens boligmasse, og ved å følge nasjonale myndigheters anbefalinger og ha en moderat fortetting og sentrumsutvikling i Ås sentrum. Da vi ble valgt inn med godt valgresultat i 2019 med 12,1 % brukte vi forhandlingsmakten vår til å ta ut et utbyggingsområde i Åsmåsan og på Søråsjordet fra kommuneplanen. At disse er landbruk-, natur og friluftsområder (LNF) nå vil jeg ubeskjedent påstå er vår fortjeneste (selv om man alltid trenger flertall for å få til noe).

Det har vært mange små og store kamper for å verne om natur mot nedbygging, men av de viktigste vil jeg nevne et stort næringsområde på Solberg Øst, som holdt på å legge store deler av Nordbyåsen med viktig registrert gammelskog under asfalt og næringsbygg. Der klarte vi i samarbeid med andre organisasjoner å vinne et flertall mot nedbygging.
Vollskogen er skogen nedenfor studentbyen Pentagon, og reguleringsplanen for å bygge 200 boliger her har dessverre et bredt flertall for nedbygging. Men reguleringsplanen er enda ikke vedtatt. Vi kan derfor fortsatt vinne Vollskogen, og hindre fremtidige støyutfordringer og sikre nærnatur for 1200 studenter. Tilgang på nærnatur hadde jeg håpet covid-pandemien hadde lært oss viktigheten av, men fortsatt opplever vi å stå alene i denne og flere liknende, viktige saker.

Kjøyabukta, Slorene og uteområdet på Breivoll er dessuten områder der vi har vedtatt skjøtselsplaner. I disse har vi kontinuerlig arbeidet for å skåne naturverdier, gjennom klassisk vern men også gjennom aktiv opprettholdelse av naturverdier, slik som ofte er nødvendig der du har slåttemark eller kontinuerlig spredning av fremmedarter. Vi har for eksempel flyttet på noen aktiviteter på Breivoll for å unngå skade på viktig vegetasjon.

Landbrukskontoret er et interkommunalt kontor der Ås er vertskommune. Landbrukskontoret skal sikre oppfølging av landbrukslovgivningen, og her har vi gjentatte ganger bedt om å få en utredning som viser hva som er vårt handlingsrom for å styrke bl.a. naturbaserte løsninger for klimatilpassing, men dessverre blir vi blokkert av de større partiene som ikke ønsker å se nærmere på dette.
Men ett viktig enkeltpunkt har vi fått gjennom her: alle vassdrag med årssikker vannføring skal ha et minst 6 meters naturlig vegetasjonsbelte (målt fra vassdragets midtpunkt), og fra og med nå skal kommunedirektør gjennom landbrukssjefen rapportere på tilsyn og oppfølging av at bestemmelsen overholdes. Ikke bare er vegetasjon langs vassdrag svært viktige for å hindre erosjon og avrenning med økende ekstremnedbør, bekkedrag er også blant de aller rikeste biotopene vi har, med en spesielt stor artstetthet.

Så arbeider vi kontinuerlig for å bevare naturverdier inne på kommunal eiendom, som f.eks. å bevare store trær på Åsgård skole. Det er svært trist å se at flere trær likevel har blitt tatt ved en feil, og dette synes jeg dessverre skjer for ofte.

Så vi arbeider for å ivareta naturen, ikke helt direkte gjennom de kanaler du etterspør, men likevel på mange andre måter.

Håper det var et greit svar på spørsmålet ditt.
Ønsker deg en god dag videre, og håper selvsagt årets lokalvalg blir naturens beste!